Een dag aan boord

Gevriesdroogd eten, ruimtegebrek, weinig slaap, zeeziekte en 40 dagen in dezelfde kleren. De Volvo Ocean Race, ’s werelds meest prestigieuze en extreme zeilwedstrijd, gaat dit najaar weer van start.Deelname aan de Volvo Ocean Race is een bijna onmogelijke opgave, zowel fysiek als mentaal. Het team komt alle dagen voor nieuwe verrassingen te staan die wilskracht, uithoudingsvermogen, moed en teamwork vergen.

En dan hebben we het nog niet eens over de emotionele kant van een leven op zee, op 1.600 km afstand van het vaste land. Aan boord beschikt ieder teamlid over slechts twee meter ruimte. U kunt het vergelijken met verblijven in een telefooncel. De teamleden werken in ploegendiensten van vier uur gevolgd door vier uur ongestoord slapen; voor zover dat mogelijk is in een gehorige boot op ruige zee. Alles zonder verwarming of verlichting.De “Volvo Ocean 65” die deelneemt aan de komende race is een knap staaltje design en techniek. Extreem, goed presterend, robuust, betaalbaar en eersteklas.
Op 4 oktober 2014 is het weer tijd om de zeilen te hijsen. Tien havens. Negen maanden. Vijf uiterst prestatiegerichte teams. Eén Volvo Ocean Race.

ETEN
Eten hoeft niet te smaken. Eten dient alleen om te voorzien in de 6000 calorieën die nodig zijn om te presteren. Gevriesdroogd eten, gedroogde repen vlees gecombineerd met powerbars, vitaminesupplementen en vloeistoffen. Ondanks de inname van een dergelijke hoeveelheid calorieën is het niet ongewoon dat teamleden op de langere etappes tien kilo afvallen. Alles draait om het gewicht. Elke gram is ingecalculeerd en het eten wordt tot op de gram nauwkeurig afgewogen, gerantsoeneerd en optimaal verpakt. Alles om die extra meter te kunnen maken op zee.

HYGIËNE
Privacy? Vergeet het maar! Met slechts twee meter ruimte per persoon is alles zichtbaar voor iedereen. Simpele dingen zoals je kunnen wassen en ongestoord kunnen slapen zijn niet alleen problematisch, ze zijn nagenoeg onmogelijk. De teamleden werken in ploegendiensten van vier uur en kunnen, als ze geluk hebben, vier uur slapen voordat ze weer aan dek moeten verschijnen. Als je continu paraat moet blijven op een kolkende zee, in striemende regen of in verzengende hitte, is elk toiletbezoek een avontuur. Een tandenborstel? Extra gewicht! Meer dan eens in de vier weken een set schone kleren aantrekken zit er niet in. Tenzij je ze aan een touw knoopt en overboord gooit natuurlijk. Dat is wat ze op zee bedoelen met “de was doen”.

VEILIGHEID
Elk team dat deelneemt aan de Volvo Ocean Race bestaat uit minstens twee medisch getrainde personen. Ook zijn er drie medische sets aan boord. De eerste bevat de spullen die u in iedere willekeurige toiletkast thuis kunt aantreffen: pleisters, gazen en pijnstillers. De tweede lijkt meer op de dokterstas die een arts meedraagt: met antibiotica en alles voor de verzorging van grotere wonden. De derde set is verzegeld en is bestemd voor noodgevallen. Een ziekenhuis in Londen staat 24/7 stand-by om via camera- en satellietverbindingen hulp te bieden. “Voorkomen is beter dan genezen” is echter het motto aan boord.

TEAMWORK
Het getuigt van vertrouwen als je met een achtkoppig team de zee op gaat in een boot groot genoeg voor 17 man. Op zee hebben de kapitein, de navigator en de overige teamleden elk hun eigen taken, maar in noodgevallen kunnen de teamleden overal bijspringen. Wanneer er 2,5 ton aan bagage moet worden verstouwd om de boot weer in balans te krijgen. Of als er uitgeweken moet worden doordat er plots een vissersboot, walvis of containerschip opduikt. Je neemt geen afscheid van je familie om in je eentje aan een ambitieus zee-avontuur van negen maanden te beginnen. Je doorstaat de reis alleen met je tweede familie aan boord van de “Volvo Ocean 65”.

bron: My Volvo Magazine