RSI voorkomen

De stoel zo instellen dat de voeten plat op de grond staan en bovenbenen en romp een rechte hoek maken. De stoel moet korte armsteunen hebben waarop de ellebogen tijdens rustpauzes kunnen steunen.

De tafel moet zo hoog zijn dat het toetsenbord bediend kan worden met horizontale onderarmen, ontspannen schouders en de handen in het verlengde van de onderarmen. Bij het werken met de muis moet de werkhoogte iets hoger zijn.

De bovenkant van het beeldscherm moet op ooghoogte staan. Vaak ook wordt het midden van het beeldscherm op ooghoogte als plezierig ervaren.

De handen moeten tijdens het typen in het verlengde van de onderarmen doorlopen. Voorkom achteroverbuigen van de handen door het toetsenbord zo plat mogelijk te maken (pootjes naar binnen klappen). Ondersteun de armen bij het typen niet op armleggers, maar laat ze ontspannen hangen.

Bij het werken met de muis de onderarm ondersteunen door het tafelblad of de elleboog door de armsteun. Grote bewegingen niet vanuit de pols, maar vanuit de elleboog maken. Laat de zijkant van de handpalm op de muismat rusten. Probeer veelvuldige en ingespannen bewegingen te voorkomen door de muismat dichtbij het toetsenbord te plaatsen en hem afwisselend links en rechts te gebruiken.

Verdeel het beeldschermwerk zo gelijkmatig mogelijk over de dag. Ga zo nu en dan verzitten, rek je uit of ga even iets anders doen.